
Loturile de
ciuperci s-au diminuat considerabil pe piața agricolă din Hîncești începând cu
a doua jumătate a lunii aprilie, unde soiul păstrăv nu există, iar soiul Champignon
se găsește într-o cantitate foarte mică și se menține la un preț constant ca și
în perioada postului Paștelui.
Dacă pe perioada
postului, prețul unui kg de ciuperci Champignon era de 48,00 – 50,00 lei/kg , apoi
la moment a suferit o mică scădere
de aproximativ 7 %, comercializându-se la un preț de 45,00 – 47,00 lei/kg. În această
perioadă, acesta se menține la același nivel ca și în perioada postului
mare, ceea ce se datorează cantităților mari ce au fost folosite în alimentație
pe parcursul lunilor martie - aprilie și cantităților mici care au mai rămas
acum spre realizare.
Direct de la producătorul
autohton din mina de la Piatra Albă, 1 kg de ciuperci Champignon alb sau brun, se
comercializează angro la un preț de 30,00 lei/kg, ce constituie cu 30 - 35% mai
puțin față de prețul de comercializare cu amănuntul pe piața din Hîncești.
Potrivit datelor în
urma colectării prețurilor săptămânale pe alte cinci piețe interne (Chișinău,
Bălți, Edineț, Ungheni și Cahul) din ultima săptămână a lunii aprilie, cel mai
mare preț la ciupercile soiul Champignon au fost înregistrate pe piața agricolă
din Ungheni, 40,00 lei/kg, iar cel mai mic pe piața agricolă din Chișinău, 25,00
lei/kg.
În timpul apropiat,
prețurile urmează sa se mai diminueze, întrucât va apărea producția din ciclurile
noi de cultivare a ciupercilor.
Sursa: AGROinform,
Hîncești