Producătorii și
exportatorii de struguri de masă, s-au întrunit astăzi, 15 noiembrie, la Chișinău, pentru a discuta despre
problemele pe care le întâlnesc în domeniul lor de activitate. Conferință
Națională „Strugurii de masă din Moldova: eficiență în producere, depozitare și
marketing”, a adunat peste 100 de producători și exportatori de struguri din R.
Moldova, membri FARM, oficiali și oaspeți de peste hotare.
În republică sunt
cultivate o gamă largă de struguri de masă, care datorită calităţilor gustative înalte ar putea câștiga
un loc de frunte pe piețele externe, spun specialiștii. Cu toate acestea,
prezenţa strugurilor de masă din Moldova nu este atât de mare pe piețele
externe.
Potrivit experților
prezenți la eveniment, R. Moldova are capacitatea să obţină venituri din
exporturile de struguri de masă de cinci ori mai mari decât în prezent. Deși
țara noastră este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de struguri
de masă din Europa de Est, valoarea exporturilor de struguri este foarte mică.
Moldova își vinde strugurii de masă la un preț foarte mic, în comparație cu
alte țări. Prin urmare, specialiștii consideră că țara noastră are nevoie de
strategii care să sporească valoarea strugurilor de masă şi să obţină o
rentabilitate mai mare din eforturile depuse pentru dezvoltarea acestui sector,
având în vedere că strugurii reprezintă al treilea din cele mai importante
mărfuri de export din categoria produselor proaspete.
Andriy Yarmak,
reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie
(FAO), susține că principala piaţă de desfacere a strugurilor din R. Moldova
este Rusia, însă această piaţă este instabilă şi deseori nesigură. Potrivit
lui, producătorii moldoveni trebuie să se reorienteze și să caute noi ţinte
pentru export, însă pentru acest lucru este nevoie ca strugurii să fie de
calitate şi să corespundă tuturor cerinţelor pentru a putea concura pe piaţă.
Andrei Zbancă,
reprezentant al Federaţiei Agricultorilor din Moldova consideră că tehnologiile
curente utilizate în republică, nu permit producerea strugurilor de masă de
calitate competitivă, la potențial maxim biologic, ceea ce rezultă în recoltă mică și costuri unitare înalte.
Potrivit lui, este important de a implementa tehnologii moderne pentru a obține
rezultate.
La Conferință au mai
participat experți din Tadjikistan şi Italia,care au vorbit despre experiența
țărilor din care provin. S-au prezentat informaţii
şi idei cu privire la eficientizarea procesului de producere, competitivitate
şi sporirea exportului de struguri de masă. Agenda conferinţei a inclus un
seminar în cadrul căruia au avut loc demonstraţii de tehnologii moderne de
producere a strugurilor de masă.
Evenimentul a fost
organizat de FARM, sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație
și Agricultură (FAO) și a Băncii Europene pentru Dezvoltare și Reconstrucție
(EBRD).