Chiar de la intrare în ogradă, Nadejda Gori începe să vorbească
dintr-o respirație despre legumele, florile și plantele pe care le cultivă.
Răspunde la întrebare înainte să reușesc să o adresez. Intuiește gândurile
mele. Și are de ce, experiența își lasă amprenta. În cei 22 de ani de când
și-au lansat afacarea, în curtea ”Gori`s Tomatoes” au fost zeci de jurnaliști.
Iar când a venit rândul nostru să-i vizităm, proprietara încearcă să grăbească
procesul discuției. Vrea să mergem mai rapid în grădină, unde ne face
cunoștință cu o mulțimie de legume - roșii de diferite culori, ceapă și multe
feluri de frunze de salate - care abia își fac apariția pe piața din țara
noastră.
Soțul Valeriu urmărește discuția
și aprobă tacit din cap. Așteaptă ca soția să ne povestească tot, apoi ne
invită să ne facă o tură a locuinței pe care au aranjat-o pentru oaspeți și
care foarte curând se va transforma într-o pensiune agro-turistică.
Știu să crească legume și să încarce mese cu bucate gustoase pentru
toți care le calcă pragul. Dar acum vor să împărtășească aceste cunoștințe și
cu alții.
Despre conceptul de ”Eco Studio”, dar și despre modul în care își vând
produsele, ne-au povestit cei doi soți - Nadeja și Valeriu Gori, de la Gura
Bîcului, Anenii Noi.
Povestiți-ne un pic despre proiectul dumneavoastră.
Noi producem legume, dar încetul cu încetul, încercăm să ne dezvoltăm,
să venim cu ceva nou. Așa că ne-am propus să creăm un concept de pensiune
agro-turistică.
Am aflat despre concursul organizat de GAL-ul ”Serpentina
Nistrului” și posibilitatea de a obține niște bani. Am depus cerere cu
scopul de a dota cu mobilier mica noastră pensiune. Apoi, ne-am dorit să mergem
și mai departe, să nu fie pur și simplu pensiune agro, dar să fie Eco Studio
„Casa Gori`s”. Conceptul constă în faptul că aici oamenii, vizitatorii
noștri vor avea posibilitatea să urmărească unele dintre etapele noastre de
cultivare și îngrijire a plantelor, iar în acest timp, să aibă și un loc unde
se pot caza și unde se pot bucura de aer curat și un loc de reuniune cu
familia.
Cum a pornit ideea, de unde și de cât timp a venit?
Acest gând este de foarte mult timp, dar a fost nevoie de răbdare ca
încetul cu încetul să ne construim ideea. De multe ori am lăsat mâinile în jos
și am zis că nu este realizabil. Dar așa cum oamenii din GAL-ul „Serpentina
Nistrului” ne cunosc de ceva timp, ne-au îndemnat și susținut să participăm în
concurs. Și ne-a motivat, dar și mobilizat să ne apucăm în sfârșit de proiect.
Au fost și anterior încercări de a obține unele proiecte, dar n-a mers.
Casa pe care urmează să o deschideți, ați cumpărat-o special pentru
pensiune sau e vreo moștenire?
Da este cumpărată. Este în vecinătatea celorlalte case ale noastre,
alături de parc. Casa, când am cumpărat-o, era nelocuită deja de șase ani. Și în
copacul de lângă casă erau în jur de opt familii de bufnițe. Fosta proprietară
zicea să taie copacul din cauza lor, dar noi n-am acceptat. Dar până la urmă,
au plecat ele. Nu știu din ce motiv, probabil că suntem mai gălăgioși.
Povestiți-ne un pic despre pensiune, pentru câte persoane este
preconizată și de ce se vor bucura cei care vor veni aici?
În primul rând vor avea parte de vizite pe toate terenurile pe care le
deținem. Toți ce care vor veni la pensiune se vor bucura de plecări în teren.
Dar membrii ”Agriculturii cu Sprijinul Comunității” vor beneficia de
câteva zile de cazare gratis. Aceștia sunt oamenii care și-au luat abonamentul
de produse crescute de noi. Ceilalți, vor beneficia de posibilitatea de a vedea
ce facem noi.
Ne propunem să îmbinăm ceea ce facem noi cu tradițiile noastre. Vom
prezenta cum se pregătesc bucatele, cum se fac conservele, sucul, cum să faci
mâncare din spanac și altele legume ”netradiționale”. Încetul cu încetul
probabil vom face și un cuptor cu ajutorul meșterilor populari, unde vom coace
pâinea noastră tradițională moldovenească, care se cocea la ora 3 dimineața iar
aluatul era pregătit de seara și trecea prin toate etapele.
Asta și este ideea de a îmbina agricultura, turismul cu ”Eco Studio”
ca oamenii chiar dacă au mers prin preajmă, sau au fost în vizită - o zi-două,
o să știe cum este viața la țară și cum trebuie să îngrijești legumele.
Spuneați de membrii ”Agriculturii cu Sprijinul Comunității” și faptul
că aceștia vor fi primii care se vor bucura de cazare, pentru că au abonament,
ce înseamnă asta, de fapt?
Noi cultivăm o gamă largă de produse, dar nu le vindem la magazine sau
la piață, le vindem direct la consumatori. Noi promovăm conceptul de agricultură
cu suportul comunității, adică avem un număr de familii pe care le aprovizionăm
cu produsele noastre. Eu zic că noi suntem deja o familie, iar grădina noastră
este de fapt, grădina lor.
Și ei vin cu partea lor de investiție? Sau cum lucrează ”abonamentul”?
O parte din ei da, achită în avans, dar e după posibilități. Dar
această susținere este foarte, foarte importantă în agricultură. Mai ales
primăvara, când trebuie să mergi să iei un credit ca să supraviețuiești. Iar
dacă tu ai acești bani și îi folosești, ai o obligațiune față de clienți. Iar
ei au obligațiunea să vină să-și ridice sacoșele cu legumele crescute de noi.
Și câte familii aveți care sunt consumatori fideli?
Clienți fideli sunt 20. Dar mă bucură faptul că tot mai mulți dintre
clienții noștri sunt familii de la noi din țară, familii care înțeleg ce
înseamnă un produs de calitate, un produs sănătos. Înainte, clienții noștri
erau străini.
Produsele sunt ecologice sau combinate?
Da! Anul acesta suntem primul an în conversie. Facem agricultură de
mulți ani, din 2002 nu mai folosim chimicale, nu folosim nimic. Dar nu puteam
să numim produsul nostru ecologic. Abia anul acesta putem să afirmăm că facem
parte din agricultura ecologică în conversie. Sperăm ca peste un an de zile să
fim și cu certificatul ecologic.
Cum furnizați produsul, dumneavoastră livrați sau consumatorul vine?
Avem câteva locuri în Chișinău unde ne întâlnim. Și în acest timp, am
reușit să ne transformăm chiar într-o familie.
Și odată la cât timp mergeți la Chișinău?
O dată pe săptămână fiecare își primește punga cu legume.
Cât costă un abonament și în ce constă?
Abonamentul este anual și se fac 22 de livrări, care costă 4 000 de
lei.
În cadrul abonamentului intră un anumit tip de produse?
O diversitate foarte mare de legume.
Dumneavoastră oferiți clientului posibilitatea să-și aleagă?
Nu. Noi discutăm și dacă cineva din clienți are o contraindicație la
un anumit produs, atunci încercăm să schimbăm. Conceptul proiectului este
aceeași idee de grădină, ceea ce avem în grădină, aceea oferim. Dacă s-a copt
fasolea, atunci toți primesc fasole, dacă salata, atunci toți primesc salată.
Capacitatea dumneavoastră de acum poate să ofere produse pentru mai
mulți clienți sau v-ați limitat la aceștia 20 și nu este loc de extins?
Este loc de extins, dar nu foarte mult. Agricultura ecologică implică
foarte multe riscuri și noi ne asumăm împreună cu consumatorii noștri
riscurile. Aceasta este bine și pentru noi, dar și pentru ei. Dacă strângem
mult și ei primesc mult, dacă strângem mai puțin și ei primesc mai puțin.
Ce sumă ați primit de la GAL și care a fost contribuția personală?
Din partea GAL-ului am primit suportul de 30.000 lei, din care ne-am
propus să dotăm trei dormitoare. Investiția personală a fost mult mai mare,
atât financiar cât și lucru manual, suma totală este de 65.000 lei.
Și un îndemn de final pentru cei care vor să înceapă o afacere
acasă...
Să meargă oriunde este posibil să învețe. Orice instruire, orice
festival îți lasă o amprentă pentru anii viitori. Viața se prelungește atunci
când înveți, altfel nu se poate. Învățați și fiți activi!
Nadejda și Valeriu Gori sunt locuitorii satului Gura Bîcului, raionul
Anenii Noi și sunt câștigătorii concursului organizat de GAL-ul ”Serpentina
Nistrului”, finanțat de FARM, în cadrul proiectului UE.
Sursa: FARM