Face agricultură din 2009 și
chiar dacă nu are studii în domeniu, calitățile de legumicultor îi curge prin
vene. În cei 12 ani de experiență a învățat să calculeze, să dozeze și să ia
decizii înțelepte pentru a-și dezvolta afacerea. A început modest, cu tomate și
castraveți cultivate în sere, iar în timp a înțeles că diversitatea de produse
aduce clienți mai mulți, venituri mai mari, dar și mai multă responsabilitate.
Despre costuri, provocări,
subvenții și necesitatea de a fi mereu informat am discutat cu fermierul Adrian
Frunze din Pelivan, Orhei, membrul FARM și administratorul SRL ”Adiagrodan”,
una dintre organizațiile gazdă a atelierilor practice din cadrul programului de
extensiune lansat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și
implementat de ”FARM”.
Care sunt cele mai mari provocări pe care le are un agricultor în
dezvoltarea unei afaceri?
Greutățile sunt comercializarea
incorectă, concurența produsului importat ne creează mari bătăi de cap și
intermediarii, la fel. În rest, noi dispunem practic de tot. Avem întreprinderi
agricole care ne deservesc totalmente cu semințe, îngrășăminte, chimicale. Dar
când ajungem la vânzare, acolo întâmpinăm greutăți. Forța de muncă iarăși este
o problemă, cred că e pe prim plan, nimeni nu dorește să muncească.
Ce se întâmplă cu produsele pe care le crești în seră? Unde le vinzi?
Le vindem la piața locală, piața
angro din Chișinău, lucrăm și cu câteva întreprinderi care se ocupă cu
ambalarea produselor. Noi la direct cu rețelele nu am lucrat, fiindcă este
foarte greu. Nu poate un agricultor singur să producă, să ambaleze și să ducă
marfa în rețele, iar jumătate de zi să o piardă pentru a fi preluată marfa.
Sunt care se ocupă cu ambalarea și transportarea. Noi le livrăm lor producția și
ei fac livrarea mai departe.
O parte din clienți bănuiesc că
vin direct aici și cumpără de lângă seră?
Da, da, mulți oameni vin și
cumpără de pe loc. La început veneau mai mulți oameni și își culegeau singuri
din sere legumele, era o plăcere pentru ei, acum s-au mai schimbat lucrurile.
Pe lângă faptul că ești legumicultor, te ocupi și de construcția
serelor?
Da, eu m-am ocupat. În vreo trei
ani am construit undeva aproximativ 3 ha de sere în apropiere de Orhei, dar
luând în considerare faptul că tineretul a fugit din țară, nu avem cu cine
lucra. Și acum uneori ne mai apelează oamenii să le construim serele. Dar
pentru că nu avem brațe de muncă, a trebuit să renunțăm.
Ce crezi că ar trebui să facă statul ca să stimuleze cumva producătorul
agricol?
Noi ajutorul îl primim din
considerentul că ne oferă subvenții. Subvenționarea este un mare ajutor, adică
o parte din investii se rambursează. Dar cred că trebuie cumva schimbate
lucrurile astfel încât să avem un preț stabil anul împrejur, să nu avem decalaj
mare de preț. Să fie sistemul în așa fel creat, precum în Europa. Am fost în
multe țări și am văzut cum merg lucrurile la ei. Acolo permanent prețul la
roșii e stabil - 1,5 euro, spre exemplu. Nu contează dacă e sezonul de
producere sau nu, dar pe piață se mențin aceleași costuri. Acest lucru se
referă la orice produs - că e salată, e legumă sau altceva. Cred că și la noi
ar fi bine cumva de monitorizat, de făcut un studiu, un calcul, cine și ce
produce. Unul produce varză, altul cartofi, la celălalt an ne schimbăm și tot
așa.
Crezi că producătorii ar trebui să aibă un fel de înțelegere și să
producă potrivit acestei înțelegeri?
Da, da, de făcut o analiză pe cap
de locuitor, câți oameni sunt, cât se consumă, cât se poate de vândut. Numai în
așa fel o să ne putem vinde marfa.
Ai menționat despre subvenționare. Ai reușit să obții finanțare până
acum?
Da, sigur, am fost subvenționați
vreo 5 ani la rând, doar că deja noi de vreo 2 - 3 ani nu am investit nimic din
nou.
Mulți agricultori vorbesc despre dificultatea de a obține
subvenționarea, în cazul tău, cum a decurs tot procesul?
Acum sunt persoane care se ocupă
de așa ceva, echipe care îți pregătesc dosarul contra cost, în funcție, de mai
mulți factori cheie. Important este să vrei, soluțiile se găsesc. Eu nu am
întâmpinat niciodată dificultăți, important este să aduci toate actele, să ai
tot la mână - facturi, transferuri, etc.
Care este impresia ta, agricultorii au destul acces la informații care
să-i ajute să-și dezvolte afacerea?
O parte din agricultori sunt
foarte bine informați, dar este și o altă categorie, care nu prea se
documentează, dar ca să te dezvolți, trebuie să fii la curent cu tot ce se
întâmplă. Dacă ești dezinformat te supui la multe riscuri - nu cunoști
prețurile, nu știi cum trebuie să faci și în rezultat, poți să pierzi bani.
Dacă nu ai informație, evident că pierzi bani, cheltui mai mult, dar nu obții
rezultatele pe care ți le propui.
În situația ta cum a fost, atunci când te-ai apucat de agricultură,
aveai cunoștințe în domeniu sau era totul nou?
Nu, nu aveam, dar am căutat
cunoștințe de la seminare, cursuri, televizor, Internet. Mergeam în diferite
raioane unde se organizau evenimente de informare și participam şi de la
agricultorii cu experiență ceream diferite sfaturi.
Cum te-au ajutat evenimentele organizate de FARM, în prima perioadă
când ai început afacerea? Participai destul de des la evenimentele noastre?
Da, la orice seminar se oferă
informații utile, face cunoștințe cu alți agricultori, înțelegi cum merg
lucrurile. Am aflat multe despre irigare, creșterea răsadului. La aceste
evenimente vin întreprinderi agricole care deja au multă experiență, mulți îi
cunosc, oferă și ei informații utile. Încet, încet începi a cunoaște mai multe
întreprinderi, faci schimb de experiență. Eu deja practic lucrez cu toate
întreprinderile mai mari care au atitudine serioasă și care au produse de
calitate.
Cooperarea între agricultori funcționează, totuși?
Da, da. Eu nu am fost niciodată
scump la informație, nu am cerut în schimb nimic sau să am un beneficiu. Eu cu
mare drag de fiecare dată am spus ce am știut. Sunt mulți care nu destăinuie
secretele din cauza concurenței. Dar eu nu mă tem, sunt deschis.
Totuși, înainte de interviu spuneai că te-ai dezamăgit de legumicultură
și te-ai orienta spre altceva, ce ar fi asta?
În legumicultură e tot mai greu,
forța de muncă este prima problemă, apoi prețurile la produse sunt tot mai
mici, rar găsești prețuri bune. Eu cred că făcând agricultură, nu devii om
bogat, dar te întreții să nu mori de foame.
Totuși, dacă ar veni un tânăr să te întrebe dacă merită sau nu să se
apuce de agricultură, ce i-ai răspunde?
În funcție de scopul pe care îl
are și cine vrea să ajungă acel om. Agricultura e interesantă, ești permanent
în mișcare, dar tot efortul la un moment dat se epuizează și în multe cazuri te
dezamăgești atunci când nu faci față, când nu îți merge bine. E multă muncă și
nu tot timpul merită aceste eforturi.
La final de noiembrie, Adrian a
fost gazda la o serie de ateliere de informare despre creșterea și îngrijirea
legumelor în sere, la care au participat agricultorii din regiunea Orheiului.
Evenimentul a avut loc în cadrul programului de extensiune lansat de Ministerul
Agriculturii și Industriei Alimentare și implementat de Federația
Agricultorilor din Moldova ”FARM”.
Sursa: FARM