„Nu am avut vreo tangență cu
agricultura și nu am crezut vreodată că mă voi implica în acest domeniu”, spune
Zinaida Plămădeală, tânără producătoare de la Călărași.
Recent, antreprenoarea a reușit
să construiască o seră hidroponică pentru plantarea salatei.
„Suntem în centrul orașului
Călărași, pe traseul Chișinău-Ungheni, într-o încăpere în care nu te-ai fi
gândit vreodată că ai putea să faci agricultură. Nu am utilizat foarte mult
spațiu, dar o să am un randament bun, în plus produsul obținut va fi practic
ecologic, nu folosim pesticide, apa este filtrată, influența factorilor din
mediul extern este minimă, totul este controlat: temperatura, umiditatea,
lumina etc”, ne-a spus Zinaida Plămădeală.
Un mare avantaj al serei
hidroponice este numărul mic de angajați implicați. O singură persoană, bine
instruită, are capacitatea de a gestiona întreaga activitate a serei de 65 m2.
„Administrez o cooperativă de
întreprinzător care se ocupă cu creșterea baciferelor. În cadrul cooperativei,
am construit o seră hidroponică în care creștem material săditor de căpșun, de
acolo a venit ideea de a avea propria fermă verticală de producere a salatei.
Aveam în gestiune și un spațiu de 65 metri potrivit pentru această activitate”,
spune Zinaida.
Chiar dacă și-a dorit mereu să
crească flori, pandemia a demonstrat că nu va fi o afacere rentabilă. Iată de
ce tânăra a decis să planteze salată – un produs care se bucură de cerere pe
întreaga perioadă a anului.
„Cu 15 zile în urmă am plantat
primele semincioare în sera noastră. Creștem salată de genul: Lollo Rossa,
Lollo Bionda, Batavia, avem și câteva rafturi cu micro plante. Producem în 4
nivele, ceea ce înseamnă o productivitate înaltă dacă raportăm la suprafața pe
care o o cupă sera. Sera hidroponică are un șir de avantaje, comparativ cu o
seră obișnuită: nu ai nevoie de teren agricol, este modernă și simplu de
administrat, sunt controlați automatizat factorii care influențează creșterea
și dezvoltarea plantei”, spune entuziasmată tânăra antreprenoare.
Înainte de a se implica în
activitatea cu sera verticală, Zinaida a studiat piața locală. „Nu pot afirma
că avem contracte prestabilite la moment. Ne orientăm către rețelele de
magazine de la noi, preponderent din Chișinău, avem și un punct de vânzare la
Călărași, facem livrări și de alte produse la moment și le vom combina cu cele
crescute în seră”, menționează antreprenoarea.
Zinaida spune că este necesar să
deprindem consumatorul să cumpere produs local nu doar din nostalgie,
compasiune față de producătorii autohtoni, dar și datorită faptului că este mai
bun și mai proaspăt.
„Salata care ajunge la noi din
Peru, Olanda etc și trece prin câteva etape de reambalare poate fi ușor
înlocuită de cea produsă local. Pe acest aspect vreau să pun accent și să fiu
cât mai aproape de consumator. Plantăm zilnic, respectiv vom recolta zilnic și
vom oferi marfă proaspătă la un preț competitiv. Planificăm să eficientizăm
costurile de producere prin utilizarea energiei regenerabile, vom instala
panouri fotovoltaice pentru a avea autonomie energetică”, afirmă producătoarea.
Investiția în sera hidroponică a
fost posibilă datorită creditului accesat prin intermediul Agenției pentru
Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.
„A fost o experiență nouă
pentru ADMA pentru că ei nu au mai creditat astfel de proiecte, dar și o
colaborare eficientă pentru noi care ne-am bucurat de o atitudine corectă,
proceduri simple, termeni rezonabili de luare a deciziilor și condiții
avantajoase, scutire de TVA etc”, subliniază Zinaida Plămădeală.
Antreprenoarea spune că așteaptă
în aproximativ 5 săptămâni prima recoltă de salată care deja își arată primele
frunzulițe.
Sursa: AGROEXPERT