Calitatea scăzută a strugurilor
de masă din soiul “Moldova” a fost observată în mai multe supermarkete din
Chişinău în timpul realizării auditului din luna martie al departamentelor de
fructe și legume din supermarketuri de către echipa proiectului EastFruit.
Obiectivitatea evaluării nu este pusă la îndoială, iar alături de echipa proiectului
de acest lucru s-au putut convinge şi mulți consumatori care erau în căutarea unor struguri de calitate înaltă sau medie. La acest capitol, experții din cadrul
organizațiilor viticole susţin că, deşi, problemele legate de calitatea strugurilor
„Moldova” apar uneori la începutul și chiar la sfârșitul sezonului de
comercializare, totuși, în ultimii ani acestea au fost observate ocazional.
Potrivit lui Gheorghe Gaberi,
președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din
Republica Moldova, anul 2021 s-a remarcat prin condiții meteorologice destul de
neobișnuite, ba chiar, anormale pe fondul anilor precedenți. Cea mai mare parte
a primăverii din anul trecut a fost răcoroasă și destul de ploioasă, iar toamna
a fost predominant uscată şi s-au înregistrat pe alocuri înghețuri. Datorită
acestui fapt, conţinutul de zahăr din strugurii „Moldova” a crescut destul de
încet. Măsurile de protecție și curățare a plantaţiilor în mai multe zone ale
ţării au fost efectuate în condiții nu tocmai favorabile. Ca şi rezultat, o mare parte din
recolta de struguri „Moldova” nu a îndeplinit cerinţele optime de păstrare pe
termen lung. Totodată, conform recomandărilor experților produsele au fost puse
la păstrare la scurt timp după recoltare. Unele podgorii moderne, în special
din regiunea de sud a țării și care deţin sisteme de conducere precum
Pergola, au reuşit să pună la păstrare struguri din soiul „Moldova” de foarte
bună calitate, iar în primăvara curentă, acești struguri din frigidere nu
arătau mai rău decât toamna trecută.
Specialistul consideră că problema
legată de calitatea strugurilor din reţelele de supermarketuri din Chișinău în
luna martie nu este atât un rezultat al tehnologiilor de producție și de depozitare
a producţiei, cât o lipsă de cultură comercială. Ținând cont de stocurile de
produse rămase în depozitele de fructe ale producătorilor din ţară în urma
blocării exporturilor către țările CSI, comercianții cu amănuntul din reţele au
achiziţionat aceşti struguri la cele mai mici prețuri și, respectiv nu au monitorizat
îndeaproape calitatea lor la primire. Între timp, există deja destul de
multe podgorii în țară care sunt capabile să ofere supermarketurilor produse de
înaltă calitate în ambalaje de consum, chiar și de tip flow-pack.
Totodată, a mai fost observat un aspect negativ, şi anume că, strugurii în loc să fie expuşi pe rafturile frigorifice din supermarkete,
au fost expuşi în cutii, pe rafturile obişnuite din sală, alături de mere şi
legume. Prin urmare, evident că ciclul de vânzare al acestor struguri a fost
unul scurt, iar comercianţii nu au reuşit să sorteze ciorchinii şi să înlăture
boabele stricate.
Sursa: EastFruit