Sezonul căpșunelor locale cultivate
în seră a început la sfârșitul săptămânii trecute. Primele oferte de pomuşoare
au apărut în rețelele sociale și în grupuri specializate de comunicare. Prețul
este exact cel prognozat în urmă cu o lună de reprezentanții Asociației “Pomușoarele
Moldovei” - 100-120 lei/kg (5,42-6,50 USD/kg), cu condiția cumpărăturilor mai
mari de 3 kg, livrare la adresa indicată.
Apariția căpşunelor în săptămâna dinaintea
sărbătorilor pascale este un semn bun, întrucât la jumătatea lunii martie
conducerea Asociației și-a exprimat oarecum îndoielile în privinţa faptului că
căpșunele moldovenești cultivate în sere de diferite tipuri și în câmpuri
acoperite cu agril ar fi puse în vânzare în luna aprilie. Într-adevăr, mulți producători
de pomuşoare susţin că la sfârșitul celei de-a doua decade a lunii, căpșunile,
chiar și în plantațiile adăpostite, sunt încă foarte departe de maturitatea
necesară pentru a fi comercializate. Căpșunile cultivate în sere sunt oferite
doar de câteva întreprinderi abia.
Se pare că producătorilor le va
fi dificil să comercializeze chiar și o cantitate mică de produse la prețul stabilit
în prezent. Acesta contrastează foarte mult cu nivelul actual al prețurilor
pentru căpșunile importate din Turcia şi Grecia. În aprilie, prețul angro al
acestora a scăzut de la 80 lei/kg (4,34 USD/kg) la 50 lei/kg (2,72 USD/kg) în
mai puțin de trei săptămâni. În piețele cu amănuntul din Chișinău acestea se comercializează
cu 55-65 lei/kg (2,99-3,54 USD/kg), în supermarketuri - până la 70 lei/kg (3,81
USD/kg). Apropo, acesta este şi prețul de piaţă pentru castraveții importați de
înaltă calitate, de calibrul 6-9 cm.
Primele oferte de vânzare a căpșunilor
locale în rețelele de socializare au strâns sute de reacţii, majoritatea dintre
ele fiind negative. Cea mai mare parte a celor activi susţin că, chiar și
pentru gustul unic al căpşunelor locale, nu ar plăti de două ori mai mult decât
pentru cele importate şi fără gust.
Sursa: EastFruit