
„Ferme verticale în Republica Moldova?!” –
mulți oameni se arată a fi surprinși când află că în ţara noastră deja există ferme
verticale și funcționează cu succes. Mai mult ca atât, interesul pentru construcţia
și dezvoltarea lor crește destul de rapid. Într-un nou articol publicat de
către EastFruit, sunt analizate aspectele legate de investițiile în fermele verticale, chiar și în condițiile de dezvoltare a ţării noastre, care este
cunoscută pentru nivelul relativ scăzut de dezvoltare al serelor tradiţionale.
Recent EastFruit a publicat un video cu prima
fermă verticală din Georgia, care poate fi urmărit pe acest link,
iar o vizită virtuală a unei ferme verticale pentru cultivarea căpșunelor din
Emiratele Arabe Unite este disponibilă pe acest link.
Totodată, echipa EastFruit a realizat un video informativ
a unei ferme verticale locale pentru cultivarea verdețurilor și a salatei, pe următorul link.
Producția de legume, fructe și pomuşoare în
condiții de seră de diferite tipuri, devine o normalitate în multe țări cu o agricultură
foarte dezvoltată. Cultivarea pe teren acoperit este o modalitate eficientă de
a atenua efectul schimbărilor climatice și riscurile climaterice asociate acestora,
de a îmbunătăți calitatea și a ecologiza mediul înconjurător, de a accelera
ciclul de producție și oferă posibilitatea de a comercializa aceste produse pe piaţă în
afara sezonului, dar în acelaşi timp, este o modalitate costisitoare.
În Republica Moldova, cultivarea în seră a
diverselor legume şi fructe, a cunoscut un declin în perioada post-sovietică,
iar la moment continuă să stagneze. Potrivit estimărilor experților, suprafața
totală ocupată de sere - de la cele mai simple la cele avansate tehnologic - cu
greu depășește cifra de câteva sute de hectare, iar legumele cultivate în seră care
se găsesc pe piaţa locală sunt importate în principal din Turcia și din alte
țări care deţin o infrastructură a serelor bine dezvoltată. Cu toate acestea, şi în Republica Moldova au început recent să apară primele sere hidroponice și
chiar ferme verticale.
Începând cu anul 2017, compania Croponix
dezvoltă și implementează în ţară proiecte pentru construcția de sere
hidroponice, ferme verticale și oferă servicii de consultanță (suport
agrotehnic pentru proiecte de afaceri cu sere și ferme verticale). În
prezent, în țară au fost implementate două proiecte mari cu sere hidroponice -
pentru cultivarea salatei verzi și a căpșunelor (material săditor și fructe
pentru comercializare) în Ungheni, precum și două ferme verticale - în Călărași
și Băcioi (gata de funcţionare în viitorul apropiat). Anul trecut, compania s-a extins şi pe piața ucraineană (două proiecte finalizate de ferme verticale - în
Viniţa și Harkov, acesta din urmă fiind suspendat la moment din cauza invaziei
Ucrainei de către trupele ruseşti și a bombardării infrastructurii rezidențiale
și civile a orașului Harkov).
Iniţial, conducerea companiei considerau fermele
verticale drept proiecte destinate pentru piețele marilor orașe din țările moderne
ale lumii. Cu toate acestea, în procesul de dezvoltare a proiectelor, au ajuns
la concluzia că unele dintre soluțiile tipice oferite pentru construcția
fermelor verticale au aceeaşi şansă de a atrage investitori și în Republica Moldova.
Compania oferă trei tipuri de ferme verticale („Starter”
- 62 m2, „Optimum” - 120 m2, "Pro" - 180 m2)
care pot asigura o producție stabilă (verdeţuri şi zarzavaturi) de înaltă calitate
pe o perioadă lungă de timp. Conform calculelor, volumul investițiilor în
fermele tipice verticale este de circa 39 mii euro - „Starter”, 69,5 mii euro -
„Optimum” şi respectiv 99,5 mii euro -
"Pro" (EXW Kiev / Chișinău). Cu alte cuvinte, investiţiile alocate într-un
metru pătrat în aceste ferme verticale, excluzând costul spaţiului, variază de
la 555 la 630 de euro.
Volumul de producție săptămânal - de exemplu, frunze de salată cu o greutate
de 125-150 de grame - ajunge la 1-3 mii de bucăți. În cadrul unei ferme verticale se pot obține până la 26 de cicluri de producţie a salatei verzi pe an, în
funcție de tehnologia utilizată. La un preț de comercializare angro de 0,6 euro
bucata de salată verde relativ ieftină (prețurile cu amănuntul, conform
monitorizării EastFruit, variază de la 1 la 2 euro pe bucată), veniturile pot ajunge
la aproximativ 31 de mii de euro pe an în cazul
fermei de tip “Starter”, 62 mii pentru “Optimum” și 94 mii pentru ferma de tip “Pro”.
Desigur, producătorul va suporta costuri suplimentare pentru ambalarea
producţiei. Pe de altă parte, în cazul volumelor mici de producție și vânzărilor
cu amănuntul, veniturile pot fi și mai mari.
Costurile de producție în fermele verticale
depind în primul rând de tarifele la energia electrică și apă, precum și de
costurile semințelor și îngrășămintelor, materialelor de ambalare pentru
produsele finite, forței de muncă, etc. În principiu, toate tipurile de ferme
verticale presupun un nivel ridicat de automatizare practic a tuturor
proceselor de producție și gestionarea lor la distanță (prin Internet). În
cazul fermelor verticale mici, proprietarii
sunt cei care lucrează în procesul de producţie, în timp ce fermele mai
mari necesită angajarea unui număr mic de muncitori. În medie, termenul de
recuperare a investiţiilor estimat a proiectelor de investiții pentru
construcția de ferme verticale este de aproximativ de la un an și jumătate până
la doi ani. Termenii reali de recuperare pot fi, desigur, ceva mai mari.
În fermele verticale, este profitabilă creşterea
culturilor cu un ciclu de producţie scurt, preț de vânzare ridicat și cerințe înalte
pentru prospețimea acesteia. În Georgia, ţară vizitată de mulți turiști și unde
afacerea cu restaurante este bine dezvoltată, fermele verticale sunt deja
instalate chiar și în restaurante, ceea ce permite cultivarea verdeţurilor
proaspete direct în restaurante și este un stimul suplimentar în atragerea de
clienţi.
În prezent, compania Croponix dezvoltă şi implementează în
ţară propriul proiect de fermă verticală mare, pe o suprafață de 200 m2,
cu o înălțime a camerei de 8 metri. Pe lângă cultivarea ierburilor aromatice
tradiţionale și a verdețurilor, compania va testa în curând tehnologii de producție
pentru produse noi pentru fermele verticale din Moldova, şi anume: roșii,
castraveți, căpșune. Conducerea companiei intenționează să finalizeze
construcția fermei până în vara acestui an.
„În aproape orice format și dimensiune, costul
de producție în fermele verticale, în comparație cu producția în sere
hidroponice, este cu aproximativ 20-25% mai mare în medie pe parcursul ciclului
anual de producţie”, subliniază Timur Muradov, director comercial al Croponix.
„În același timp, un plus destul de mare al fermelor verticale este producția
stabilă pe tot parcursul anului calendaristic. Mai mult ca atât, produsele comercializate
sunt mai proaspete datorită proximităţii locației fermei faţă de
consumator, ceea ce permite obținețerea unui preț mai mare, respectiv a unui profit mai mare. În ţara noastră, chiar și în serele hidroponice, ca să nu mai vorbim de serele și solariile tradiționale, producția
este sezonieră, prin urmare, în marea majoritate a cazurilor, ciclul de producţie se oprește în
perioadele reci ale anului. Acest lucru permite ca produsele cultivate în fermele
verticale să fie vândute la un preț mai mare în timpul iernii, iar termenul de
recuperare a investiţiilor a unui astfel de proiect va fi mai scurt”, explică
expertul.
El mai menţionează că un alt avantaj major
al acestor tipuri de ferme îl constituie utilizarea dozată a unor cantități
minime de îngrășăminte în procesul de producție, iar pesticidele nu sunt
folosite absolute deloc (în cazul unor regimuri stricte de izolare și de igienă
a personalului). Prin urmare, produsele cultivate sunt ecologice.
Potrivit lui Timur Muradov, cel mai important
aspect al unei ferme verticale ca şi concept de afacere agricolă are ca scop în
sine nu exportul de produse, ci aprovizionarea celor mai apropiate piețe
locale. Respectiv, cel mai important lucru în construcţia fermelor verticale este
amplasarea acestora foarte aproape de punctele de vânzare - logistica
transportului, chiar și în interiorul unui oraș mare, poate fi dificilă și
lentă din cauza blocajelor din trafic, ceea ce înseamnă că nu este ieftină. O
fermă verticală construită în oraș sau chiar la câțiva kilometri de reţelele de
supermarketuri rezolvă perfect această problemă.
„Desigur, produsele cultivate în fermele
verticale nu sunt încă de tip mass-market, ci mai degrabă din clasa “Premium”. Chiar
și în Moldova, cererea pentru aceste produse depășește în prezent considerabil
oferta”, susţine expertul.
Sursa: EastFruit