Producătorii de pomușoare trebuie
să-și diversifice piața de desfacere din
acest sezon, în situația în care costurile logistice de export pe piața
tradițională rusă au crescut considerabil din cauza războiului din Ucraina. La
această concluzie au ajuns producătorii și exportatorii de pomușoare, în cadrul
unui atelier organizat recent de Asociația Pomușoarele Moldovei în parteneriat
cu proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura
Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES.
„Pentru a spori competitivitatea
pomușoarelor produse în Moldova, producătorii și exportatorii de pomușoare
trebuie să diversifice soiurile cultivate de căpșun și zmeur, care sunt cotate
pe piețele europene, să gestioneze nivelul de reziduuri în produse, conform
cerințelor rețelele comerciale, să obțină certificate internaționale, care
confirmă siguranța produselor”, au menţionat participanţii.
De asemenea, a fost remarcată
importanța modernizării tehnologiilor de producere a baciferelor, inclusiv prin
investiții în spații protejate pentru a reduce riscurile cauzate de condiții
climaterice, ca înghețurile de primăvară sau ploile în perioada de recoltare.
Totodată, producătorii au discutat posibilitățile exportului de pomușoare
congelate, ca zmeure, căpșune, coacăze negre sau mure, excluzând riscurile de
pierdere a producției de pomușoare, care sunt extrem de perisabile.
Aneta Ganenco, președinta
Asociației Pomușoarele Moldovei, consideră că în prezent există multiple
posibilități de a crește vânzările de pomușoare inclusiv pe piața locală, în
special dacă producătorii se vor orienta la producerea baciferelor în spații
protejate pentru a satisface cererea consumatorilor locali în afara sezonului
de producere în câmp deschis.
La rândul său, Oleg Calestru,
specialist în cadrul proiectului USAID APM, a declarat că în ultimii doi ani se
observă o stagnare privind extinderea suprafețelor de pomușoare, în schimb
atestăm creșterea recoltelor și a calității baciferelor, datorită îmbunătățirii
tehnologiilor de producere. Astfel, dacă în 2020 în Moldova erau înregistrate
cca 4 mii de hectare plantate cu pomușoare de pe care s-au recoltat cca 15 mii
de tone de bacifere, în 2021, de pe suprafața de 3,8 mii hectare s-au recoltat
în jur de 18,7 mii tone de bacifere. ”Tendința de îmbunătățire a calității
fructelor recoltate este importantă în situația în care ne propunem
reorientarea exporturilor pe piețele europene”, a adăugat specialistul USAID
APM.
În prezent, în Republica Moldova
sunt înregistrate circa 3,8 mii de hectare plantate cu culturi bacifere. Dintre
acestea 1920 ha sunt plantate cu căpșun, circa 1000 ha - cu zmeur, 160 ha – cu
mur, restul suprafeței este plantată cu cătină, coacăză neagră, aronie etc. Din
volumul total de bacifere recoltate în 2021, care a constituit circa 18,7 mii
tone, 4243 de tone au fost exportate în mare parte pe piața Federației Ruse și
în România, alte 14 mii de tone au fost consumate pe piața locală în stare
proaspătă sau procesată. În prezent, R. Moldova ocupă locul 35 în lume la
exportul de căpșune în stare proaspătă și locul 25 la exportul de zmeure
proaspătă.
Sursa: MOLDPRES