Potrivit evaluării preliminare a
experților proiectului Agricultura Performantă în Moldova, fabricile locale de
conserve și întreprinderile de congelare intenționează să achiziționeze de la
producătorii locali aproximativ 1,2 mii tone de pomuşoare în acest sezon -
zmeură, căpșune, coacăze și mure. Aproximativ două treimi din acest volum de
materii prime este de așteptat să fie achiziționat pentru congelare - în
principal zmeură și mure. Câteva sute de tone de căpșune și coacăze vor fi
procesate în sucuri, gemuri și dulceţuri.
Comparativ cu sezonul trecut, potrivit
angajaților fabricilor producătoare de conserve și de congelare a fructelor, în
acest sezon piaţa pomuşoarelor procesate ar putea crește cu 10-15%, însă acest
lucru va depinde mult de recolta de pomuşoare (în principal zmeură, căpșune,
coacăze) din plantațiile proprii ale procesatorilor. De asemenea, mulți dintre
aceștia sunt nesiguri în privinţa faptului dacă vor dispune de cantitatea
necesară de materiale de producție până la începerea noului sezon, în special
anumite tipuri de conserve, capace de tip twist-off, ş.a., care până acum erau achiziționate
în cantități mari din Ucraina.
Experții de pe piața de pomuşoare
consideră că în anul curent procesarea pomuşoarelor pentru fermele mari poate
și , de fapt, ar trebui să înlocuiască într-o oarecare măsură varianta de
export a acestora pe piața rusă. Livrarea produselor moldovenești prin
transport rutier pe această piaţă durează în jur de 10-12 zile prin ocolirea
traseului tradiţional de până acum. Evident, șansele de a menţine calitatea înaltă a acestor
pomuşoare perisabile pe parcursul termenului dat sunt destul de mici.
În anul 2021, Moldova a exportat
4,24 mii tone de pomuşoare (mai mult de 90% pe piața rusă). Totodată, conform
estimărilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare MAIA, anul
trecut recolta locală de pomuşoare de pe 3,8 mii hectare a fost de 18,7 mii
tone.
Sursa: EastFruit