Tot mai mulți agricultori din
Moldova sunt deciși să planteze zmeur sau să-și extindă plantațiile de zmeur,
ca urmare a creșterii cererii pentru aceste bacifere, generată acum doi ani
odată cu pandemia Covid-19.
Pentru a asista fermierii în
plantarea zmeurului, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM),
a organizat recent vizita expertului sârb Alexandar Leposavic în Moldova.
Pe parcursul a șapte zile
producătorii moldoveni au fost informați despre soiurile de zmeur pretabile pe
piața internațională, cerințele față de sol și tehnologiile avansate de
producere.
Oleg Calestru, specialist
producerea baciferelor în cadrul APM, a explicat că în ultimii ani urmărim o
creștere a cererii de zmeură.
„Zmeura este solicitată în stare proaspătă pe piața internă și pe cea
internațională, dar și congelată mai ales pe piața de export. Totodată, mai
mulți producători cu experiență în producerea căpșunului sunt interesați să-și
diversifice spectrul de produse oferit consumatorilor.
Fermierii tebuie să selecteze soiul de zmeur cultivat în funcție de
piața pe care va fi comercializat produsul. Totodată, să asigure că fructele de
zmeur oferite consumatorilor corespund
cerințelor de calitate și inofensivitate: să fie recoltate la etapa
potrivită, să fie fără impurități și daune mecanice, cu un nivel minim de
reziduuri, ambalate corespunzător etc.”, a explicat Oleg Calestru.
Potrivit expertului Alexandar
Leposavic, fiecare zonă își are particularitățile sale pedoclimatice și pentru
a determina cele mai bune soiuri, acestea trebuie testate în condițiile
Moldovei.
Soiurile de zmeur recomandate
pentru consum în stare proaspătă sunt soiurile sezoniere: Rubin, Glen Ample, Tula Magic, Laszka, Octavia, Himbo Top, și
soiurile remontante: Polana, Amira, Enrosadira, Delniwa, Caroline, Adelita
etc.
Pentru congelare, în conditiile
pedoclimatice ale RM, sunt recomandate soiurile de zmeur: Polka, Meeker, Glen Ample, Amira, Erika, Fertodi Zamatos etc.
Expertului sârb a consultat în
cadrul vizitei sale fermierii din satul Cunicea, raionul Florești, cunoscuți
pentru suprafețe extinse plantate cu căpșun.
Anual, satul Cunicea, care s-a
transforma într-un cluster de producere a căpșunelor, îngrijește circa 150 de
hectare plantate cu căpșun de pe care recoltează în jur de 1000 tone de fructe.
În producerea sunt antrenate aproximativ 200 de persoane.
Ilie Fedorciucov, producător de
căpșune din satul Cunicea, a explicat că schimbările climaterice și cererea
consumatorilor i-a determinat pe fermierii din Cunicea să înceapă plantarea
zmeurului.
„Planificăm în vreo 5 ani să avem în sat plantate cel puțin 50 de
hectare de zmeur. Cultivarea zmeurului poate să înceapă ca un hobby pentru
familie, care în viitor se va transforma în afacere profitabilă. Vreau să arăt
tuturor că este o bună opțiune pentru agricultori.
După ce se va termina sezonul de producere a căpșunelor, vom trece la
zmeur, mai târziu avem fructe sâmburoase. Astfel, sătenii vor fi ocupați
întregul sezon agricol. De aceea, asistența expertului Alexandar Leposavic este
extrem de relevantă la etapa de demarare a plantării”, a explicat Ilia
Fedorciucov.
De mai mulți ani fermierii din
satul Cunicea cultivă căpșun în câmp deschis, și, de obicei, în sezon reușeau
să exporte zilnic câte 7-8 camioane de căpșune.
„Piața principală de export era cea rusă, dar în ultimii 2 ani am testat
și piața României, doar că în cantități mici. Acum, luând în calcul situația în
regiune, sperăm să mărim cota exportului pomușoarelor în România, dar pe alte
piețe ale UE”, a declarat Ilie Fedorciucov.
Notă: Actualmente, culturile
bacifere constituie circa 4 mii ha, căpșunul fiind cel mai cultivat și ocupând
circa 2 mii de ha. Zmeurul este cea dea doua cea mai populară cultură, crescând
suprafețele la circa 25% din totalul suprafețelor de culturi bacifere. De
asemenea, sunt în creștere suprafețele plantate cu mur, ocupând până la 10% din
suprafețele de culturi bacifere.
Sursa: Agrobiznes