Un grup format din 40 de antreprenoare din Transnistria au făcut o vizită
de studiu la o cooperativă din Călărași, specializată în creșterea fructelor și
pomușoarelor. Datorită evenimentului, agricultoarele au avut posibilitatea să
cunoască mai multe despre modul în care membrii interacționează, cum și-au
împărțit rolurile, dar și care sunt avantajele și dezavantajele acestui
mecanism de lucru. Scopul exercițiului este de a motiva femeile din
Transnistria să-și dezvolte afacerile în agricultură, utilizând cele mai
moderne mijloace disponibile.
”PDG Fruits Company” din
Călărași, una dintre cele cinci întreprinderi membre ale cooperativei ”Berries
Group”, a fost prima destinație ”examinată”. Aici agricultoarele au făcut
cunoștință cu administratoarea cooperativei, Zinaida Plămădeală. Aceasta le-a
prezentat utilajul, spațiul de depozitare și le-a povestit despre cum s-a
născut ideea de a coopera și ce i-a determinat pe agricultori să adopte acest
mecanism de lucru: ”Toți spun că la noi în țară nu este
posibilă cooperarea în agricultură, chiar și o parte dintre specialiștii pe
care-i consultam, erau foarte sceptici în legătură cu această decizie, toți ne
spuneau că noi moldovenii nu suntem capabili de a lucra în echipă. Deși, când
ne-am pornit pe această cale, eram conștienți că nu e un lucru simplu, dar așa
cum suntem antreprenori tineri, ne-am gândit că poate nouă ne va reuși. Și
iată, deja începem al patrulea an de activitate împreună și ne convingem că am
avut dreptate. Evident că sunt o mulțime de nuanțe - unele funcționează, altele
nu, dar tot ce facem noi, e să ne asigurăm că lucrul merge. Și cred eu că
rezultatele pe care le avem, vorbesc în locul nostru.”
Cooperativa
”Berries Group” a fost fondată în 2019, la Călărași, iar la baza
ei stau cinci membri - patru dintre ei sunt din Călărași, iar al cincilea este
din Ungheni. Chiar dacă geografic se află la o depărtare de câțiva km, distanța
nu reprezintă un impediment în procesul de colaborare și dezvoltare. Succesul
acestei reușite este că membrii au aceleași drepturi și responsabilități, chiar
dacă au dimensiuni economice diferite: ”Colaborarea a început mai întâi prin
ajutor reciproc, făceam schimburi de servicii și idei între noi - când unul
avea nevoie de tractor, altuia îi trebuia consultația unui agronom, fiecare
avea necesități diferite, dar important e că ne înțelegeam. Și atunci ne-am
gândit că poate ar fi cazul să formăm o cooperativă ca să putem beneficia de
această colaborare – să avem aceeași calitate, sorturi , scheme de tratare etc.
Iar această idee s-a conturat când cei patru antreprenori din Călărași au făcut
cunoștință cu al cincilea agricultor, de la Ungheni. Și atunci am decis să ne
unim eforturile și să creăm Cooperativa de Întreprinzători ”Berries Group”.
Atunci am decis să migrăm cu plantarea căpșunii, la Ungheni. Aici, unul dintre
membri are sute de hectare de pământ fertil, cu apă de calitate în apropiere.
Așa că ne-am decis, am arendat 40 de hectare de teren și ne-am extins
afacerea. La Blindești este plantația care aparţine cooperativei, chiar dacă la
Călărași fiecare antreprenor continuă să se dezvolte în paralel în sfera sa -
mere, prune etc.”
Antreprenorii au construit și au
pregătit infrastructura de la zero, au achiziționat sistem de irigare, au
construit spațiu de răcire și depozitare, au cumpărat tractor și au adus răsad
de calitate, de peste hotare. Astăzi, agricultorii produc căpșuni pe o suprafață
de 40 de hectare în câmp deschis și unul, în sere.
Căpșunile produse la Blindești,
sunt în mare parte destinate pentru export. Cooperativa are capacitatea de a
livra până la 30 de tone, în fiecare zi, iar începând din acest an căpșunile
”Berries Group” pot fi găsite și într-o rețea de supermarketuri din țară.
Totodată, producătorii comercializează şi material săditor, oferind o diversitate de soiuri - Monterey, Marmolada, Faith, San Andreas, Albion, Honey, Clery, etc.
Cu toate că afacerea merge bine,
iar rezultatele acestora sunt vizibile, antreprenorii se confruntă și cu o
mulțime de provocări, iar cea mai mare, este problema brațelor de muncă. În
sezonul culesului, e nevoie de 1000 – 1200 de persoane. Iar pentru a face față
volumului de lucru, uneori sunt nevoiți să aducă muncitori de la distanțe de
100-150 de km. ”A fost destul de greu la început, noi eram obișnuiți să
prelucrăm 2-4 hectare de teren, dar aici ne-am trezit că avem 40. Dar, cu
timpul, ne-am obișnuit cu așa stil de lucru, am semnat contracte cu companii de
transport care ne aduc lucrătorii zilnic pe deal. Un lucru pe care am reușit
să-l învățăm, este că e nevoie de răbdare, timp și dedicație. Și e important să
înțelegi că în agricultură există acel principiu sezonier – trebuie să faci calculele
în așa fel încât, să-ți permiți să întreții afacerea atunci când vânzări nu
sunt. Dar este important să ai echipă și oameni care își asumă
responsabilitate.
Zina Plămădeală a răspuns la toate întrebările adresate de vizitatoarele din Transnistria şi le-a încurajat să-şi caute oameni de încredere, alături de care să se dezvolte. Totodată, le-a menţionat că agricultura este acel domeniu care cere multă implicare, devotament, dar şi sacrificiu, pe alocuri.
Vizita de studiu a fost organizată de Federația Agricultorilor din Moldova, ”FARM” în cadrul proiectului «Развитие потенциала в области поддержки и
адвокаси (отстаивания интересов) организаций женского и молодежного
предпринимательства в Приднестровье» ( Dezvoltarea capacităților
organizațiilor de femei și tineri din Transnistria, inclusiv în domeniul
advocacy”, implementat de ”Camera de Comerț și Industrie din Transnistria” în
parteneriat cu ”Asociația de Femei Antreprenoare” din Transnistria și Federația
Agricultorilor din Moldova ”FARM”, cu susținerea financiară UNDP
Sursa: FARM