În unele reţele de supermarketuri
din Chișinău, chiar în primele zile ale lunii iunie, prețul la sparanghel a scăzut de la 133-138 lei/kg
(7,07-7,34 USD/kg) la 125 lei/kg (6,57 USD/kg). Sparanghelul cultivat local a
apărut în vânzare la sfârșitul lunii martie - începutul lunii aprilie, prețul iniţial
fiind de aproximativ 160-180 lei/kg (8,42-9,47 USD/kg).
De asemenea, sparanghelul poate
fi găsit în buticurile de fructe și legume din centrele comerciale și piețele
din oraș. Cu toate acestea, nu prea sunt vânzători, cu rare excepții producţia
este comercializată de membrii familiilor producătorilor. Prețul pe piaţănu
scade sub 160 lei/kg și, după cum susţin comercianții, „este puțin probabil ca
acesta să scadă substanţial până la sfârşitul sezonului, respectiv până în ultima
săptămână a lunii iunie”. În perioada mai-iunie din 2021, atât în piață, cât
și în supermarketuri, sparanghelul era comercializat la un preţ nu mai mic de
150-160 de lei/kg. Cu toate acestea, luând în calcul scăderea preţului din
ultimele zile, sparanghelul rămâne a fi cea mai scumpă legumă din ţară.
Sectorul de retail din Chișinău asociază
reducerea prețului la sparanghel ca urmare a eforturilor depuse de un mare producător
de mărfuri – “Maestro-Nut” SRL. Această companie este cunoscută pe piața locală
de mai mulți ani deja ca fiind unul dintre cei mai mari producători,
procesatori și exportatori de nuci. Mai nou, începând cu anul trecut, compania
crește și comercializează sparanghel. Produsele companiei au fost rapid
preluate de lanţurile de supermarketuri. Restul producătorilor locali de
sparanghel, conform estimărilor experților, sunt mai puțin de doisprezece. Deși
aceştia au început să-l cultive cu un an sau doi mai devreme decât “Maestro-Nut”,
producţia lor încă nu a intrat în lanțurile de retail.
Sursa: EastFruit