Conform datelor din cadrul
organizațiilor viticole din Moldova, anul trecut, cramele din ţară au
achiziționat circa 5-7 mii de tone de struguri de masă, la un preț destul de
mare - aproximativ 5 lei/kg (0,27 USD/kg) sau chiar mai mult. Acestea erau produse
care, fie din punct de vedere calitativ, nu au îndeplinit inițial cerințele
pieței externe și interne de fructe proaspete, fie din anumite motive nu au fost
exportate la timp. În ambele cazuri, preluarea strugurilor de masă pentru procesare
au ajuns a fi, în mod paradoxal, un factor de susținere a prețurilor la
produsele proaspete în momentele critice ale sezonului. În noul sezon,
viticultorii, potrivit operatorilor pieței de fructe, cel mai probabil, nu vor
avea o astfel de oportunitate.
Cel puțin, acest lucru nu va avea
loc din cauză că, după cum susţin conducătorii cramelor, strugurii de masă au
fost cumpărați pentru producția de vinuri vândute pe piețele din Belarus și,
într-o măsură mai mică, pe piaţa din Federaţia Rusă. În acest an, din motive
evidente, volumul vânzărilor a scăzut brusc, iar soldurile rămase sunt destul
de mari. Prin urmare, perspectiva de a cumpăra cantități mari de
struguri de masă substandard „Moldova” pentru producția, condiționat a
băuturilor alcoolice, în 2022, pare încă foarte nesigură.
În acest sens, planurile unor
viticultori de a reduce costurile de producție aferente protecţiei de înaltă
calitate a plantaţiilor, recoltării, sortării și ambalării strugurilor în schimbul comercializării rapide a noii recolte cramelor – par încă îndoielnice.
Teoretic, o alternativă mai
atractivă ar putea fi procesarea strugurilor în must sau suc (în special
datorită faptului că Comisia Europeană a propus dublarea cotelor scutite de
taxe vamale pentru exportul a şapte produse din Moldova, printre care şi sucul
de struguri). Problema, însă, este că Republica Moldova a pierdut tradiția
producerii sucului și nici nu mai deţine infrastructura industrială
corespunzătoare.
Sursa: EastFruit