Potrivit observațiilor
specialiștilor din cadrul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de
Struguri, anul acesta, din cauza vremii calde și uscate în cea mai mare parte a
lunii iunie, procesul de maturare a recoltei de struguri de masă atât în
plantațiile în câmp deschis, cât și în sere faţă de anul trecut este înainte cu
o săptămână. Acest lucru înseamnă că, dacă vremea caldă va continua în țară
pentru încă câteva săptămâni, primii struguri locali cultivaţi în seră pot
apărea în vânzare încă de la jumătatea lunii iulie.
De obicei, primele loturi de
struguri de masă sunt vândute pe piața internă la cel mai mare preț. Anul
trecut, prețurile angro la strugurii de masă din sere în prima treime a
sezonului de vânzări, care rareori depășește patru-cinci săptămâni, au fost la
un nivel de 50-70 lei/kg (2,67-3,74 USD/kg). După ce primele cantităţi de
struguri timpurii de pe piaţă sunt achiziţionate de un cerc restrâns de
consumatori, prețurile acestor produse pe piața internă se reduc brusc, iar
restul de aproximativ jumătate până la o treime din recolta de struguri cultivaţi
în sere este, de obicei, exportată în Polonia, la un preț cu 25-40% sub nivelul
celui de la începutul sezonului.
În 2022, producătorii se bazează
pe prețuri de început „cel puțin nu mai mici decât cele de anul trecut”,
argumentul fiind prețurile angro ridicate pentru aproape toate fructele și
legumele din prima recoltă. Logica este următoarea: „dacă castraveții și
roșiile la sfârșitul primei luni de vară se vând cu amănuntul la un preţ de 25-50
lei/kg, atunci prețul celor mai proaspeți struguri de masă direct de la un
producător local în limita de 70-80 de lei/kg (3,65-4,16 USD/kg) puțin probabil
să surprindă pe cineva prea mult.”
Sursa: EastFruit