A devenit unul dintre primii
producători de cătină din Republica Moldova care cultivă ecologic această
plantă. Apoi, a făcut următorul pas, au fost procurate utilaje pentru
extragerea și pasteurizarea sucului din cătină, echipamente pentru
deshidratarea, înghețarea prin șoc termic a fructelor, ambalarea produselor și
procesarea uleiurilor. Astfel, a creat una dintre puținele companii din
Republica Moldova cu ciclu tehnologic închis de producție și, prin urmare,
prietenoasă mediului și eficientă economic.
Este vorba despre Igor Golban,
fondatorul cunoscutei companii „Biantti”. Decizia de a cultiva cătină nu a fost
una la întâmplare. Are în spate o analiză minuțioasă și un studiu de
fezabilitate realizat în Uniunea Europeană, care l-au convins că trebuie să
facă acest pas:
Deși oamenii nu cunoșteau prea multe despre cătină, am decis să o
plantăm pe pământurile noastre, pentru că studiasem beneficiile ei pentru
sănătate și potențialul de profit pe care îl are. Tendința era în creștere pe
piața europeană. Cătina este un puternic antioxidant, imunostimulator și are
multe alte efecte benefice pentru organism. Nu în zadar, a fost numită
ginsengul românesc și este o minune a naturii, spune antreprenorul.
Peste trei ani de la plantare, a
strâns prima recoltă, după care a început promovarea intensă pe rețelele
sociale, la târguri și expoziții. În prezent, în compania „Biantti”, deschisă
de Igor Golban, cătina este o adevărată vedetă, aici producându-se o gamă vastă
de preparate eco din fructul-minune, dar și din nuci și semințe, de asemenea
cultivate în gospodăria sa.
Pentru a-și dezvolte afacerea,
Igor Golban a apelat la surse financiare externe, astfel și-a dotat
întreprinderea cu utilaje moderne și a sporit potențialul de export al
întreprinderii. Antreprenorul a participat la câteva concursuri de granturi
organizate de proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile
Nistrului” (AdTrade).
Datorită utilajelor moderne și tehnologiilor inovatoare, am creat un
ciclu de lucru complet, datorită căruia nu mai apelăm la servicii externe și
producem o gamă largă de produse ecologice, fără a avea deșeuri de producție,
declară Igor Golban.
Cu banii primiți, au fost
procurate utilaje pentru extragerea și pasteurizarea sucului din cătină,
echipamente pentru deshidratarea, înghețarea prin șoc termic a fructelor,
ambalarea produselor și procesarea uleiurilor. Mai mult decât atât, a fost
construit un sistem de canalizare, un bazin de acumulare a apelor reziduale și
o stație de bioepurare a apei.
Tot cu suportul PNUD, compania a
procurat o linie de producere eco și de îmbuteliere a uleiului de cătină.
Aceasta a fost posibil în cadrul proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală”,
cu susținerea financiară a Guvernului Elveției. În plus, Igor Golban a fost
inclus în circuitul turistic local și regional, turiștii având posibilitatea de
a vizita plantațiile de cătină și de a urmări procesul de îmbuteliere a
uleiului.
Tehnologiile inovatoare permit
folosirea în totalitate a produselor care ajung în hală, dar și sporirea
randamentului și a vitezei de procesare:
De exemplu, cu ajutorul liniei moderne de utilaje procurate, folosim
cătina în totalitate. Mai întâi de toate, obținem suc. Din pulpa rămasă
producem ceai, semințele trec printr-o sită specială pentru a fi separate și
din ele se produce ulei presat la rece. Nu se aruncă nimic. Dacă până acum erau
procesate până la 300 kg/zi, cu ajutorul acestor utilaje performante, compania
poate procesa până la 3-4 tone de produse pe zi, menționează fermierul.
Antreprenorul spune că, odată cu
dezvoltarea afacerii, va crește și impactul social: Aceste tehnologii inovatoare, pe lângă utilitatea pe care o dețin, mai
au și un impact social, deoarece întreprinderea planifică să creeze peste 27 de
locuri de muncă și să ofere consumatorilor produse certificate ecologic.
În prezent, în cadrul
întreprinderii, activează 11 persoane, dintre care 5 sunt cu dizabilități.
Celor din oraș le-am oferit servicii de transport cu care să vină până
la companie, iar celor din mediul rural le-am oferit cazare cu toate condițiile
pentru a activa, mai spune antreprenorul.
La „Biantti”, urmează să fie
procesate și alte fructe sau pomușoare, căci tehnologiile procurate prin
intermediul proiectului AdTrade au deschis noi posibilități de producere și de
promovare pe piața externă. Astfel, Igor Golban a reușit să perfecteze
certificate de calitate acreditate la nivel internațional, iar asta înseamnă „o
carte de vizită” sigură pentru cucerirea noilor piețe de desfacere:
Аcum 90% din produsele obținute în cadrul companiei Biantti sunt
comercializate pe piața internă și doar 10% sunt pentru export. Planificăm ca
începând cu anul acesta să inversăm această cifră.
Prin intermediul AdTrade, Igor
Golban a beneficiat de cursuri antreprenoriale și de consultanță pentru
dezvoltarea afacerii și identificarea noilor piețe de desfacere. Toate astea
l-au determinat să înceapă procesul de transformare a întreprinderii într-un
hub agroindustrial sau într-un centru logistic de procesare pentru micii
producători din Moldova. Acest lucru va presupune cumpărarea și prelucrarea
producției de la agricultorii din țară, care, ulterior, va putea fi exportată.
Vrem să dezvoltăm o afacere digitalizată și tehnologizată, să avem o
reputație bună pe piață pentru produsele ecologice și calitative, susține
antreprenorul.
Sursa: AGROMEDIA