Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Inginerul care a renunțat la viața urbană pentru a deveni fermier

Adrian Matei visa să devină doctor veterinar încă din copilărie, inspirat de tatăl său, specialist în zootehnie, cunoscut în tot Nordul Moldovei. Când a crescut, pentru o perioadă și-a ales o altă cale, făcând studii în inginerie. După un timp petrecut pe drumurile Chișinăului, a înțeles că dragostea pentru agricultură este mai mare. Într-o iarnă, revenit la baștină, a decis că este pregătit să renunțe la un salariu stabil în capitală și să investească într-o stână de oi, la Hiliuți, Rîșcani.

După mai mulți ani de încercări și provocări în creșterea oilor și caprelor, în 2018, Adrian Matei a înțeles că animalele necesită prea mult efort și implicare umană. Astfel, a vândut oile și a investit banii într-o fermă de vaci, de la care, conform spuselor sale, primește o satisfacție și un câștig financiar mai mare.

Ferma sa numără astăzi 80 de vaci, dintre care 26 sunt mulgătoare. Pentru a-și asigura gestionarea corectă a timpului, agricultorul a semnat contracte de colaborare cu o companie de procesare a laptelui. În fiecare zi, mașina de colectare a laptelui vine direct la fermă și încarcă laptele proaspăt muls. Vițeii îi vinde altei companii din regiune.

Pentru a-și asigura hrana pentru animale, bărbatul gestionează peste 30 de hectare de pământ, pe care crește cereale, economisind astfel investiții adiționale în mâncarea animalelor.

Fermierul din Rîșcani crede că pentru a dezvolta un business în Republica Moldova, este esențială implicarea activă, respectarea obligațiilor fiscale și crearea unui mediu propice pentru afaceri. Totodată, el subliniază importanța distribuirii sarcinilor și colaborării pentru obținerea unor rezultate bune și pe termen lung. Adrian are patru lucrători de bază și, spre deosebire de alți angajatori, susține că a avut noroc cu oamenii, aceștia fiind dedicați meseriei și cunoscându-și foarte bine sarcinile. Potrivit spuselor, o singură persoană ”nu le poate face pe toate, iar antreprenorii din Republica Moldova mai au de învățat mult la acest capitol.” 

Sprijinul Asociației Femeilor de Afaceri din Sectorul Rural, Organizația Regională FARM din Rîșcani

Adrian susține că de la inițierea afacerii a primit mereu ajutorul FARM. Datorită suportului oferit de directorul executiv al Organizației Regionale din Rîșcani, Natalia Guțu, acesta a reușit să acceseze subvenții și să-și dezvolte afacerea.

FARM l-a ajutat să pregătească nouă dosare pentru a accesa finanțare de la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Astfel, a obținut bani pentru utilaje pentru fermă, credite, subvenționarea pe cap de animal și pe kilogram de lapte. Fermierul menționează că FARM este prețios atât prin suportul la elaborarea și sistematizarea documentelor pentru obținerea finanțării, cât și prin atelierele și instruirile pe care le organizează: FARM demonstrează profesionalism, dedicație și credibilitate datorită evenimentelor și informațiilor pe care le oferă. Practic, este unica organizație din nordul țării care se ocupă de capacitarea agricultorilor.

Adrian subliniază cel puțin trei motive pentru care îndeamnă agricultorii să acceseze serviciile FARM:

  • Ghidare eficientă și rapidă pe calea dezvoltării agricole
  • Personal bine instruit și dedicat
  • Implicare maximă din partea echipei

Adrian este unul dintre cei 3.500 de fermieri din țară care au beneficiat în perioada 2021-2023 de sprijinul nostru în accesare de fonduri. Prin acest exemplu demonstrăm că FARM este un MENTOR și GHID pentru fermieri.

Suntem echipa care oferă susținere, cunoștințe și informații pentru adoptarea practicilor agricole inovatoare de eficientizare a producției și de creștere a rezilienței în fața provocărilor economice și de mediu, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a comunității agricole.

Cifrele obținute în perioada 2021-2023 demonstrează acest lucru: datorită FARM, peste 3.500 de fermieri au obținut suport în accesarea resurselor financiare, dintre care:

  • 3.198 au beneficiat de suport la pregătirea aplicațiilor și dosarelor pentru subvenționare

în sumă de 772,6 mil. MDL;

  • 253 au fost asistați în elaborarea planurilor de afaceri și au accesat credite

în sumă de 190,2 mil. MDL;

  • 86 au primit ajutor în pregătirea aplicațiilor pentru programe de granturi și au accesat finanțe

în sumă de 10,9 mil. MDL.

Pentru a accesa serviciile FARM, agresați-vă la cel mai apropiat oficiu al Organizațiilor Regionale FARM. Pentru datele de contact, accesați AICI.

Sau apropiați-vă la sediul FARM din Chișinău, str. Ștefan cel Mare 123 V.

DINAMICA PREȚURI